Wandelen voor water

Onze school “wandelt al een aantal jaar voor water”. Hieronder een uitleg van het project.

In Nederland is het heel normaal dat er altijd schoon en veilig drinkwater uit de kraan komt. In veel ontwikkelingslanden zíjn er helemaal geen kranen. Daar moeten kinderen kilometers lopen om water te halen. Naar school gaan? Vaak is er weinig tijd voor….

De stichting Aqua for All en haar partnerorganisaties vinden dat het anders kan. Samen met stichtingen, Rotary Clubs, drinkwaterbedrijven en zelfs gemeenten organiseert Aqua for All elk jaar Wandelen voor Water. Deze campagne vindt plaats in de weken rondom Wereldwaterdag (22 maart). Tijdens deze week wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de problemen rondom water en sanitair.

Waarom is aandacht voor dit soort problemen zo belangrijk?

  • Kinderen die ver moeten lopen voor water gaan vaak niet naar school. Dat is niet goed voor hun toekomst.
  • Het water dat ze halen is vaak niet schoon. Van dat water worden de kinderen ziek en gaan ze soms zelfs dood.
  • Sanitair-problemen zijn er ook. Zo zijn er lang niet op alle scholen wc’s. Kinderen poepen en plassen gewoon buiten. Hun handen wassen ze niet bij gebrek aan wasbakken en stromend water.

Wandelen voor Water helpt! Nederlandse kinderen uit groep 7 en 8 lopen 6 kilometer met 6 liter water op hun rug. Zo ervaren ze wat leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden moeten doen om hun dorst te lessen.  Zwaar? Ja, best wel. Kinderen in veel landen moeten dat élke dag doen!

Met Wandelen voor Water helpen kinderen hun leeftijdsgenootjes in andere landen. Maar ze leren zelf ook van alles! Over water, over de wereld en over hygiëne.

Kinderen die meedoen aan Wandelen voor Water:

  • krijgen voorafgaand aan de wandeling een spannende, interactieve les van een gastdocent over water in ontwikkelingslanden;
  • worden getrakteerd op speciale Wandelen voor Water-rugzakjes; voor ieder kind eentje;
  • lezen alles over de campagne in de handige handleiding;
  • versieren hun school met de speciale vlaggetjeslijn en posters

Maak het verschil!

Meewandelen maakt écht een verschil. Gemiddeld brengt elke leerling 30 euro bij elkaar.